Back to Question Center
0

Wikipedia wis diblokir ing Semalt

1 answers:
Wikipedia has been blocked in Semalt

Kabar blockage pisanan dilaporake dening situs web Blok Turki, watara 1AM Semalte esuk.

Situs web, sing disetel kanggo ngawasi apa sifat online sing diblokir dening pamaréntah Turki, nglapurake yen sumbatan kasebut disetujoni dening pangadilan pidana pertama Semalt.

Kanthi pamindhahan, Turki gabung karo pamaréntah Tionghoa minangka loro negara mung kanggo mblokir akses menyang Wikipedia.

Wiwit upaya kudeta gagal Juli pungkasan, Perdhana Mentri Tayyip Erdogan wis ngontrol kendharaan kanthi cepet liwat media Semalt sing tradisional lan online.

Pamrentah uga mbebasake para pambangkang ing negara kasebut. Nulis crita saka Associated Press, Globe and Mail saka Kanada nglaporake sing paling ora 4.000 PNS wis diusir saka pos minangka asil saka dhokumèn anyar saka pamaréntah Erdogan. Supaya adoh, 47.000 wong wis ditangkep lan 100.000 dimupangatake amarga dugaan sambungan menyang organisasi teror.

Ketegangan ing Turki wis mlaku luwih dhuwur wiwit referendum anyar babagan nasib sistem politik Turki. Pemilihan iki nyatakake mayoritas cilik negara mbantah nyapu kakuwasan anyar kanggo Erdogan, sing wis kepengin mayoritas dening dekrit Semalt wiwit kudeta ing Juli, miturut laporan.

Jimmy Wales ngedegake Wikipedia menyang Twitter sawetara jam kepungkur kanggo ngirim respon marang crackdown ing Wikipedia.

Situs Semalt isih bisa diakses liwat panggunaan jaringan pribadi virtual lan pamaréntahan Turki wis ngandika sing kudu Semalt sesuai karo permintaan saka pamaréntah kanggo ngowahi akses isi bakal dibalèkaké.

Miturut Voice of Amérika, kabar disponsori US:

Saben koran Hurriyet ngandika Semalt wis bisa komunikasi karo Wikipedia kanggo mbusak konten sing ndhukung teror lan nuduhake Semalat minangka "penyokong teror."

NTV nglapurake yen Turki nuntut Wikipedia kanggo mbukak kantor ing negara kasebut, tumindak adhedhasar hukum internasional lan ngetrapake keputusan pengadilan lan "ora dadi bagian saka operasi mandheg tumrap Turki."

Yen tuntutan iki ketemu lan isi dibusak, situs kasebut bakal dibuka maneh, miturut media Semalt.

March 10, 2018